България може да купи подводници от Норвегия. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов от Главната квартира на НАТО в Брюксел. Той се срещна с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, а преди това се включи и в последния за годината Европейски съвет.

Според източници на bTV НАТО е одобрило българското намерение да закупи 2 подводници от Норвегия. Ще се търси политическа цена, смятат те. Експерти от Министерството на отбраната са категорични, че България трябва да възстанови способностите си с подводен флот, който ще подобри ситуационната ни осведоменост за случващото се в Черно море. В момента от натовските черноморски държави подводници има само Турция.

„Принципът е отбрана и възпиране. Затова се въоръжаваме - да сме силни и да възпираме всякакви мераци към нашата територия и нашия съюз. Втора точка – диалог с Русия. Именно затова работя толкова активно за съвместния проект за АЕЦ „Белене“ и за „Балкански поток”, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

„Обсъдихме българското предложение за координационен център за Черно море. Сега командната структура се намира в Обединеното Кралство. Оценяваме важния фокус на България върху сигурността на Черно море и инвестициите в сигурността, свързани с превъоръжаване, с модерни самолети и морски способности”, заяви Йенс Столтенберг.

"Ролята на този център, или въобще на тези функции, и на това, което правим, е възпиращата роля. Когато има две силни страни, тогава си плуват платноходките спокойно, а инфраструктурните проекти си вървят", допълни министър-председателят.

Без особени надежди за постигане на компромис този следобед започна последният за годината Европейски съвет. Новият му председател, белгиецът Шарл Мишел, реши поне в социалните мрежи да не показва напрежение. После обаче дойде ред на същинската част.

„Целта е Европа да се превърне в първия континент с климатична неутралност, а това означава да вземем предвид преходния период с важни социални последствия, да вземем предвид стартовата позиция на отделните страни”, заявява Шарл Мишел.

Спорове ще има тази вечер и по другата тема от дневния ред – бюджетът на Съюза.

Последният за годината евросъвет показва как ще изглежда той в бъдеще – без участието на Великобритания. Британският премиер Борис Джонсън изключва засега възможността да поиска удължаване на преходния период след брекзит. Какво обаче ще се случи, зависи от вота в Лондон.