„Не се натискаме за координационен център (на НАТО). Ние и сега имаме координационни функции, пет учения има тази година в Черно море. Това, което правим, е възпиращата роля. Когато има две силни страни, тогава си плуват платноходките спокойно, а инфраструктурните проекти си вървят”, заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Снимка: btvnovinite.bg

По време на общата им пресконференция Столтенберг заяви, че България е предложила изграждането на центъра в морската ни столица.

„България се намира на много уязвимо място и затова дипломацията я поставяме на първо място. Единственият надежден партньор, който ни пази, е НАТО“, заяви българският министър-председател.

„Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме всякакъв мерак към нашата територия и нашия съюз”, добави премиерът.

Борисов изтъкна, че принципът, който той защитава и на който държи, е отбрана и възпиране. По думите му това е и причината страната ни да инвестира значителни средства в сектора.

Снимка: btvnovinite.bg

„Дипломацията и мирът трябва да бъдат нашата цел, независимо, че се намираме в най-силната отбранителна централа в света – НАТО“, каза Борисов. 

Премиерът Борисов изтъкна и значението на диалога с Русия. „Именно затова работя толкова активно за съвместния проект за АЕЦ „Белене“ и за „Балкански поток”. Това го знаят в Белия дом, в НАТО, в ЕС, нищо тайно и скрито не правим. И затова се надявам, че подписаното с президента Тръмп споразумение за координационния център във Варна среща огромна подкрепа и от НАТО“, допълни министър-председателят.