България да е домакин на среща на върха между Европейския съюз и Турция, в опит за овладяване на мигрантската криза. Това предложение обсъди председателят на Народното събрание Вежди Рашидов с президента на Турция Реджеп Ердоган.

На втория ден от визитата си в Турция председателят на Народното събрание Вежди Рашидов се срещна и с турския президент Реджеп Ердоган. Срещата беше закрита за медиите, но след нея председателят на парламента обяви, че е получил подкрепа за това страната ни да стане посредник и да бъде домакин на среща на върха между ЕС и Турция с цел борба с мигрантската криза и по-добра охрана на границите.

По отношение на това кога най-рано може да е тази среща, Рашидов обясни, че президентът Румен Радев ще представи идеята ни по време на предстоящата среща на евролидерите в Брюксел в началото на новата година, и след това ще се определят сроковете.

„Поисках разрешение от Ердоган България да стане домакин и главен играч в тези преговори, защото за нас е важно да сме някакъв двигател. България трябва да бъде активна, да има добра позиция и да има добри отношения и с едната страна, и с другата страна. Ще седнем всички на една маса, защото и турците имат своите проблеми, и Европа има своите проблеми“, каза Рашидов.