Няма данни за пострадали българи при торнадото в Чехия. В посолството ни там не са получавани сигнали за съдействие от наши сънародници.

Според официалната статистика близо 11 хиляди българи живеят и работят в Чешката република.

На практика обаче броят им е в пъти по-голям.

Стотици автомобили са се опитали да напуснат Южна Моравия в първите часове след торнадото.

В 4 ч. сутринта шофьорът на камион Олег Цеков наближава мястото, откъдето е минала стихията. По пътя вижда десетки линейки пожарни и полицейски коли.

„Имаше къщи с липсващи покриви, паднали дървета, имаше ламаринени покриви чак по нивите, които са на много километри от градчето. Поне на 5 – 6 километра видях лично няколко ламарини. Много дървета изпопадали и най-вече покриви липсващи“, разказа пред bTV българинът.

По думите му в района на Южна Моравия се е образувала близо 30-километрова тапа от автомобили, напускащи местността: „Полиция е отцепила всички изходи и не пускат коли да влизат навътре. Не знаех, че има торнадо през нощта, понеже карах цяла нощ и в далечината се виждаше как гърми и святка“, спомня си още Цеков.

В това време д-р Борис Таблов и семейството му пътуват от Германия за България: „Почти вече напускайки Чехия, на 5 километра от границата притъмня изведнъж, започна да вали много силно дъжд, после го обърна на град, много голям град, като тенис топка големина“.

Д-р Таблов и близките му намират убежище под мост, докато премине бурята: „И се оказа, че реално явно е минало точно покрай нас, защото на 500 метра видяхме един камион обърнат и от другата страна микробус и той обърнат. И жиците за високото напрежение на средата на пътя“, разказа българинът.

Опустошената от торнадото местност е близка за българската общност. В село Микулчице има паметник на братя Кирил и Методий, където всяка година се провежда събор.

„Нямаше връзка, пътищата бяха завалени от разни дървета и пр. Не беше възможно да се доближи транспортът, влаковете имаха закъснение, автобусите имаха закъснение“, разказва друг наш сънародник – д-р Иван Белков, който живее в Бърно.

Подобно разрушително торнадо е имало в България през 1989 година, когато в село Бохот са разрушени над 140 къщи.