Призовавам Тръмп да направи правилното нещо - да излезе с телевизионно обръщение към атакуващите Капитолия и да ги помоли да спрат и да се оттеглят. Това заяви новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън в специално телевизионно обръщение, излъчено по Си Ен Ен.

Малко по-рано привърженици на Тръмп щурмуваха сградата на Конгреса на САЩ, за да осуетят обявяването на избора на Джо Байдън за нов президент. Заседанието беше прекратено, а сградата на Капитолия затворена.

„В този час нашата демокрация е под безпрецедентна атака. За разлика от всичко, което сме виждали в съвремието. Атака срещу цитаделата на свободата, самия Капитолий. Нападение над представителите на народа и полицията на Капитолия, които са се заклели да ги защитават. И държавните служители, които работят в сърцето на нашата република ... Нека бъда много ясен. Сцените на хаос в Капитолия не отразяват истинската Америка. Те не представляват кои сме ние. Това, което виждаме, е малък брой екстремисти, посветени на анархията. Това не е несъгласие. Това е безредие. Това е хаос. Граничи с екстремизъм. И трябва да приключи сега“, каза Байдън.

Жена е в критично състояние, след като е била простреляна при размириците, съобщава Си Ен Ен.

Лидерите на демократите в двете камари на Конгреса настояха президентът Доналд Тръмп да разпореди на привържениците си да напуснат Капитолия.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър и председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси излязоха с общо изявление, след като привърженици на президента Тръмп, който изгуби изборите през ноември, нахлуха в Капитолия. Шумър и Пелоси призовават Тръмп да изиска от протестиращите да напуснат територията на Капитолия незабавно.

Самият Тръмп призова демонстрантите да "останат мирни" в "Туитър", но не ги призова изрично да се изтеглят. Мнозина настояват акаунта на Тръмп в социалните мрежи да бъде блокиран.

От своя страна вицепрезидентът Майк Пенс, който беше евакуиран от Сената на сигурно място, призова протестиращите да се разпръснат.

"Насилието и разрушението на Капитолия на САЩ трябва да спрат и то веднага", написа Пенс в "Туитър".