„Руският президент Владимир Путин вече е загубил войната в Украйна“, заяви американският му колега Джо Байдън, според когото Москва в крайна сметка ще преговаря, предвид украинското контранастъпление, предаде БТА.

Байдън каза, че очаква украинската контраофанзива да доведе до преговори с Русия и добави, че не очаква войната да продължи няколко години.

"Надявам се, и това е моето очакване, че Украйна ще постигне значителен напредък в офанзивата си и че това ще доведе до преговорно решение в някакъв момент", заяви Байдън на пресконференция при посещението си във финландската столица Хелзинки.

Украйна ще стане член на НАТО, но не и докато бушува война между Москва и Киев, добави президентът на САЩ Джо Байдън.

„Въпросът не е дали трябва или не трябва да се присъединят към НАТО, а кога могат да се присъединят и ще се присъединят към НАТО“, отбеляза той ден след срещата на върха на алианса във Вилнюс, на която не беше представен график за приемането на Украйна.

Байдън омаловажи опасността руският президент Владимир Путин да използва ядрени оръжия след новите заплахи от страна на Москва във връзка с евентуалната доставка на западни изтребители F-16 за Украйна.

„Не мисля, че има някаква реална перспектива Путин да използва ядрено оръжие. Не само Западът, но и Китай и останалата част от света казаха: „Не стигайте дотам“, каза президентът.

Байдън се пошегува, че лидерът на руската наемническа групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин може да бъде елиминиран след неуспешния си бунт срещу Москва, като заяви, че трябва да "внимава какво яде". "Един Бог знае какво ще стане. Дори не съм сигурен къде се намира и какви контакти има. Ако бях на негово място, щях да внимавам какво ям. Щях да гледам менюто", посъветва президентът на САЩ.

Той добави, че е решен да направи „всичко възможно“, за да освободи американския журналист Еван Гершкович - кореспондент на в. „Уолстрийт джърнъл“, който се намира в руски затвор вече повече от 100 дни.

„Сериозен съм по отношение на размяната на затворници. Решен съм да направя всичко по силите си, за да освободим американците, които са задържани незаконно в Русия или другаде. И този процес е в ход“, подчерта той на пресконференцията.