Американският президент Джо Байдън поиска от Конгреса допълнителни 33 млрд. долара, за да помогне на Украйна да отблъсне руската инвазия.

Според информационната агенция това е сигнал, че САЩ са готови да проведат мощна и дългосрочна кампания за подкрепа на Киев и отслабване на Москва.

Предложението на Байдън, което според Белия дом се очаква да подкрепи нуждите на Украйна за пет месеца, предвижда повече от 20 млрд. долара военна помощ за Киев и за укрепване на отбраната в близките страни.

Предвидени са и 8,5 млрд. долара икономическа помощ за поддържане на функционирането на правителството на украинския президент Зеленски, както и 3 млрд. долара за хранителни и хуманитарни програми в помощ на цивилното население.

От Кремъл предупредиха, че доставянето на тежки оръжия за Киев застрашава сигурността на Европа. Руският президент Владимир Путин се закани с "мълниеносен отговор" на евентуална чуждестранна намеса в Украйна. Острите реакции дойдоха след няколко удара по погранични руски райони.

"Последващи подстрекателства към Украйна да атакува руски територии ще доведат до твърд отговор от наша страна. А присъствието на западни съветници в украински центрове няма непременно да ни спре", обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Според Киев руските сили ускоряват темпа на офанзивата си в Донбас. Проруските части, контролиращи Херсон, заявиха, че ще въведат рублата в региона от 1 май.