Американският президент е на изненадващо посещение в Киев. Джо Байдън пристигна в украинската столица в навечерието на първата годишнина от войната. В украинската стoлица той беше посрещнат от президента Володимир Зеленски, с когото разговаря на четири очи.

В същото време в Киев прозвучаха сирени за въздушна тревога. Байдън съобщи за предоставянето на нова военна помощ от 500 милиона долара за Украйна и увери, че подкрепата на Вашингтон ще продължи, докогато е необходимо.

Според програмата на американския държавен глава, по-късно днес той трябва да пристигне в Полша.

Джо Байдън се срещна с Володимир Зеленски
Снимка: Reuters

„Беше преди една година, когато говорихме по телефона, беше много късно през нощта във Вашингтон и много рано сутринта тук, в Киев. Руските самолети бяха във въздуха и руските танкове преминаваха през границата. Казахте ми, че могат да се чуят експлозии на заден план, никога няма да забравя това. И светът беше на път да се промени. Спомням си ясно, защото ви попитах: "Какво има, г-н президент, какво мога да направя за вас, как мога да бъда полезен?". И си спомням, че ми казахте, цитирам: "Съберете световните лидери, помолете ги да подкрепят Украйна", заяви Джо Байдън.