Един полицай е пострадал снощи в Кале, Северна Франция, когато автомобил с деветима мигранти е връхлетял група униформени, за да избегне проверка, съобщи АФП, като се позова на местните власти.

Шофьорът увеличил скоростта, за да мине през група служителите на силите за опазване на реда в промишлената зона близо до пътя, водещ до пристанището в Кале.

Колата е ударила леко един от полицаите, а колегите му успели да спрат автомобила, използвайки оръжията си, посочи източник от префектурата.

Задържани са шестима иракчани и трима афганистанци, след които вероятно има и трафиканти.

Инцидентът не е свързан с престрелка по-рано през деня между две групи афганистанци в Кале, при която бяха ранени петима души, подчертава източникът. Предполага се, че стрелбата е избухнала при уреждане на сметки между каналджии, но засега това не е потвърдено, отбеляза прокуратурата в Булон сюр Мер. Силите на реда се намесили бързо и са възстановили сигурността в района, в който се намира приемен център за мигранти на католическа благотворителна организация.

„Джунглата“, архив
Снимка: Reuters

След разрушаването на огромния бидонвил в Кале, известен като „Джунглата“ и населен с около 7000 мигранти, няколкостотин от тях се върнаха в района с надежда да стигнат до Великобритания през тунела под Ламанша. Според властите в Кале все още има към 500, а според някои организации – 700 мигранти от Етиопия, Еритрея и Афганистан, отбелязва Ройтерс.

Използвани са материали на БТА