Австрия и Словения влязоха в остър спор за наденица. Може да се окаже, че почитателите на т. нар. крайнер вурст цял живот са яли словенски крански суджук.
Бившата югославска република предяви официално претенциите си пред Европейския съюз за защита на кранската наденица. Според земеделският министър на Словения Вира Коскубич колбасът трябва да бъде означена като защитено географско указание. Това означава, че наденицата ще може да се произвежда под това име единствено в тази страна.
В съседна Австрия обаче твърдят обратното и държат на техния деликатес. Ръководителят на местната организация за търговия с храни Райнърд Кайнц обясни, че двете страни делят обща история и това може да се види и при наименованията на някои продукти, като посочи именно крайнер вурстът.
Основните съставки за приготвянето на наденицата са свинско месо и подправки. По тази рецептата тя се приготвя в Кранския регион от 19-и век. Това е и основанието на Словения да претендира за национален крански суджук.
Ако Австрия и Словения не разрешат спора до шест месеца, Европейската комисия ще трябва са отсъди в полза на една от двете страни.