Берлин е доволен от решението на гръцкото правителство да "изтегли" финансовия министър Янис Варуфакис от ролята му на главен преговарящ с международните кредитори, съобщава вестник "Вима".

В понеделник гръцкият премиер Алексис Ципрас внесе промени в екипа, който води преговорите с кредиторите от Европейския съюз и Международния валутен фонд, след като финансовият министър бе остро критикуван заради представянето си на срещата на Еврогрупата миналата седмиц.

Атина се приближава опасно до банкрут и се опитва да постигне споразумение със своите кредитори, за да получи нов транш от помощта за страната, преди да остане без пари или да спре плащанията по дълга през май.

Ципрас и някои високопоставени сътрудници изразиха подкрепа за финансовия министър Янис Варуфкис и се договориха той да оглавява нов екип, който да преговаря по споразумение за реформи с кредиторите, но назначиха като координатор на групата втория министър на външните работи Евклидис Цакалотос, съобщи правителствен източник.

Назначението предполага, че Цакалотос, завършил Оксфорд икономист и професор, харесван от представителите на кредиторите, ще има по-активна роля при преките преговори отсега нататък.

Критики към финансовия министър

Варуфакис остана изолиран на срещата на Еврогрупата в Рига и се завърна с празни ръце в момент, когато Атина отчаяно се нуждае от нова помощ, за да избегне банкрут. По-късно той бе критикуван от медиите, че не е присъствал на официалната вечеря след срещата. В отговор Варуфакис цитира в Twitter думите на Франклин Рузвелт: "Обединява ги омразата към мен, а аз посрещам добронамерено тази омраза".

Влиятелната депутатка от главната опозиционна партия в Гърция Нова демокрация Дора Бакояни призова финансовия министър Янис Варуфакис да подаде оставка, като каза, че той е "в тежест" на кабинета и го обвини в "подкопаване на националните интереси на страната".

Друга стъпка, загатваща, че ролята на Варуфакис занапред ще бъде по-ограничена, е натоварването на главния секретар на финансовото министерство Никос Теохаракис, който води преговорите на техническо ниво с т.нар. Брюкселска група, да изготви план за растеж като основа за ново споразумение с кредиторите през юни.

Задачата да води преговорите с Брюкселската група ще бъде поета от Йоргос Хулиаракос, смятан за близък до вицепремиера Янис Драгасакис.

Берлин е доволен

"Приветствам мярката", казал германски правителствен източник за вестник "Вима" по повод изтеглянето на Варуфакис и допълнил, че "това е интересно събитие". Той изразил надежда нещата в бъдеще да вървят по-добре.

"Това, което е необходимо сега от гръцка страна, са три неща: предложения, предложения, предложения", казал още същият източник. Само така би могло да бъде намерено взаимно изгодно решение на срещата на Еврогрупата на 11 май, не виждам възможност за решение до края на април, изтъкнал той и добавил, че "всички се застъпват за решение в рамките на валутния съюз".

Същото е валидно и за Берлин, няма "план Б" за Грексит (излизане на Гърция от еврозоната - бел. ред.) и ще търсим споразумение въз основа на решението от 20 февруари, взето от Еврогрупата, и нищо друго, подчертал същият източник. Той настоял, че гръцкият финансов министър е бил главната причина за досегашния застой на преговорите между Атина и нейните кредитори.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер