Размяна на обвинение между Гърция и Македония след вчерашните батални сцени край Идомени. Десетки мигранти са ранени при опита си да щурмуват границата. Правозащитници и наблюдатели разкритикуваха действията на македонските власти.

Все по-настойчиви са съобщенията, че македонската полиция е стреляла по мигрантите дори с гумени куршуми.

„Ние от "Лекари без граници" помогнахме на близо 200 души, пострадали от сълзотворния газ. Най-вече мъже, но също жени и деца под пет години. 34 пациенти бяха с различни травми, причинени от македонските полицаи”, каза един от служителите на „Лекари без граници” в района.

Мигрантите разказват, че облаците от сълзотворен газ се вдигали още преди да доближат оградата.

Македония обяви, че не е допуснала нито един мигрант да премине границата, макар че на много места огражденията са разрушени. Пострадали са 23-ма полицаи и военни.

Властите в Скопие обвиниха колегите си в Атина, че не са им помогнали и не са ги предупредили за подготвяния щурм. Македонците научили от собствени източници за готвената атака. Гърция пък негодува срещу използването на сила срещу бежанците.

„Обилната употреба на сълзотворен газ, шокови гранати и дори гумени куршуми включително срещу жени и деца в продължение на 4 часа е нежелателна и много рискована практика... От друга страна призоваваме бежанците да не вярват на лъжите, които се разпространяват. Те трябва да разберат, че границите са затворени!”, каза говорителят на правителството в Атина Георгиос Кирицис.

Независимо от призивите на гръцките власти хиляди хора продължават да живеят в палатковия лагер край границата с надеждата да я преминат.