Няколко души са убити от нападатели при стрелба в парижката редакция на сатиричното списание „Шарли Ебдо” (Charlie Hebdo). Потвърдена е смъртта на 12 души, 9 са ранените, четири от които критично. Двама от убитите са полицаи, предаде АФП. Френската полиция издирва трима.

Сатиричното френско издание стана силно популярно, след като публикува спорни карикатури на пророка Мохамед през 2012 година.

Очевидци съобщават за няколко мъже с черни маски и автомати "Калашников", които нахлули в сградата. Няколко минути по-късно се чули много изстрели. След това видели същите мъже да излизат от редакцията. Френското радио "Европа 1" твърди, че нападателите са викали "Аллах е велик" и "Пророкът бе отмъстен" на излизане от сградата.

Появи се и видео с началото на атаката, което е снимано от съседна сграда.

АФП съобщава, че излизайки, нападателите са простреляли полицай, отвлекли са кола и са блъснали пешеходец по пътя си.

Видео с бягството бе публикувано в интернет. На него се вижда как двамата нападатели тичат хаотично, на тротоара лежи полицай, който моли за милост с вдигнати ръце. Единият от двамата маскирани мъже обаче го застрелва с автомат в главата (тези кадри няма да бъдат публикувани поради етични съображения).

След това мъжете се качват в Ситроен на улицата.

Това е кадър с убития полицай след бягството на нападателите

Централата на списанието се намира в 11-ти район на Париж. Сградата се е охранявала от полицаи.

Франция повиши до най-висока степента на опасност.

Минути след нападението на мястото пристигна френският президент Франсоа Оланд заедно с министри. Свикана е и извънредна среща на кабинета. Държавният глава заяви, че това е "без съмнение терористична атака". Той призна, че през последните седмици са предотвратени няколко атентата.

Последваха реакции на световни лидери, които осъдиха "варварската атака".

В последната карикатура в списанието, за която се появиха предположения, че е предизвикала атаката, иронизираният лидер на Ислямска държава Абу Бакр ал-Багдади. "Във Франция все още няма атентати", гласи надписът отгоре. Терористът отговаря: "Чакайте! Поздравления се размендят до края на януари".

Последната публикация в официалния Twitter акаунт на списанието също е карикатура на Ал-Багдади.

Германските медии добавят, че в заглавната статия на изданието се засяга новата книга на френския автор Мишел Уелбек. Тя описва сценарий, в който Франция е ислямизирана и се ръководи от мюсюлмански президент.

През 2011 година редакцията на списанието беше нападната със запалителна бомба, след като публикува карикатура на мюсюлмански лидери и на Пророка Мохамед.

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел