Всички детайли около атаките на 11 септември 2001 г. - за самоличността на нападателите и механизма на терора, са известни сега. Но преди 20 години събитията са обгърнати в неизвестност и естествено страх. И именно журналистите трябва да отговарят на въпроси, чиито отговори все още никой не знае.

Двама журналисти на bTV Новините - международният редактор Валентин Костов и репортерът Стоян Георгиев, тогава следят събитията, макар и по различен начин.

„Бях ранна смяна и когато видях какво се случва веднага се върнах в нюзрума. Тогава бяхме на 10 месеца bTV Новините, дойдох последен, след колегите от София, последва 20 часа ефир. Сигурно е било хаос, честно казано нищо не помня“, споделя Валентин Костов.

„Казах си, че това е нова световна война, оказа се наистина световна война, не в конвенционалния смисъл, а между две цивилизации за това как се развива света“, казва Валентин.

По това време Стоян Георгиев е на студентска бригада в САЩ и работи в заведение за бързо хранене. Пътува от Ню Джърси за Ню Йорк, когато първият самолет се разбива в Световния търговски център.

„Мислех, че е инцидент с малък самолет“, спомня си Стоян.

По-късно се разбива вторият самолет, а магистралата, по която пътува е затворена.

Още от разказа на Валентин Костов и Стоян Георгиев за 11 септември 200 1 г., вижте във видеото