Две от най-високите сгради на света са обгърнати в дим, едната гори. Към другата с боен завой се насочва пътнически авиолайнер. Втора експлозия разтърсва сърцето на Ню Йорк. Вече е ясно, че светът не е същият.

Силата на медиите прави атентатите от 11 септември 2001 г. едно от събитията, които сякаш никога няма да напусне колективната памет. Атаката срещу САЩ промени курса на световната политика, а последиците усещаме до ден-днешен.

Снимка: Reuters
По-долу ви представяме хронология по минути на събитията от преди 20 години заедно с някои от най-силните кадри на фотожурналистите от черния за Америка ден. Часовете са по местно време:

7:59 Полет 11 на „Американ Еърлайнс“ излита с 92 пътници на борда от Бостън към Лос Анджелис. Машината е „Боинг 767“.

8:14 Полет 175 на „Юнайтед Еърлайнс“ с 65-ма пасажери излита от същото летище към същата дестинация.

Снимка: Getty Images
8:19 Екипажът на Полет 11 успява да подаде съобщение, че самолетът е отвлечен. „Американ Еърлайнс“ уведомява ФБР.

8:20 Полет 77 на „Американ Еърлайнс“ излита от летище „Дълес“ край Вашингтон. В този „Боинг 757“ има 64 пътници.

8:24 Терористът Мохамед Ата прави първото от двете си неволни свързвания с контролната кула вероятно при опит да установи връзка със салона на Полет 11.

8:40 Ръководителите на въздушното движение сигнализират в командването на ПВО за вероятното отвличане на Полет 11. По тревога трябват да бъдат вдигнати два изтребителя. Те ще се окажат в небето прекалено късно…

Снимка: Getty Images
8:41 Полет 93 на „Юнайтед Еърлайнс“ с 44 пътници на борда излита от Нюарк към Сан Франциско с 40 минути закъснение – трябвало е да е по едно и също време с другите отвлечени самолети.

Снимка: Getty Images
8:46 Мохамед Ата и останалите терористи на борда на Полет 11 насочват самолета си към северната кула на Световния търговски център. Авиолайнерът се забива в етажи 93-99 на сградата. Всички на борда и стотици в небостъргача загиват на място.

Снимка: Getty Images
8:47 Първите полицейски екипи започват евакуация.

8:50 Американският президент Джордж Буш - младши е уведомен от началника на кабинета си, че самолет е ударил Световния търговски център. По това време държавният глава е на посещение на училище във Флорида.

Снимка: Reuters
9:02 След като първоначално е разпоредено намиращите се в южната кула на Световния търговски център да останат по местата си, започва евакуация и там. Между 10 и 14 хиляди души са в процес на напускане на сградите.

Снимка: Getty Images
9:03 Полет 175 се разбива между 75-ти и 85-ти етаж на южната кула. На място загиват хората в самолета и стотици в сградата.

Снимка: Getty Images
9:08 Властите забраняват всички полети към Ню Йорк и преминаването през въздушното пространство на града.

9:21 Затворени са всички мостове и тунели в Ню Йорк.

Снимка: Getty Images
9:24 Достигат информации, че и Полет 77 е бил отвлечен – няколко пасажери и членове на екипажа са успели да се свържат с близки по мобилните си телефони.

9:31 Буш вече говори за „явна терористична атака срещу нашата страна“.

Снимка: EPA
9:37 Полет 77 се разбива в западната фасада на Пентагона във Вашингтон. Жертвите са 59 на борда и 125 военни и цивилни на земята.

9:42 За първи път в историята на САЩ всички самолети са приземени. В рамките на два часа и половина 3300 пътнически и товарни самолета и още 1200 частни кацат на американски и канадски летища.

Отчаяни хора от високите етажи на сградите скачат към сигурната си смърт, за да избягат от пламъците
Снимка: Getty Images
9:45 Заради слухове за други атаки, Белият дом и Капитолия са евакуирани, подобно на ред други важни обекти.

9:59 Южната кула на Световния търговски център се срутва.

Снимка: Getty Images
10:07 След като пътници и членове на екипажа на Полет 93 са научили от близки за атаките в Ню Йорк и Вашингтон, те правят опит да превземат самолета обратно. Терористите нарочно насочват неспасяемо машината, която пада в Пенсилвания и убива всички на борда.

Снимка: Wikimedia Commons
10:28 102 минути, след като е ударена от първия самолет, северната кула на Световния търговски център се срутва.

Снимка: Getty Images
11:00 1 млн. души са евакуирани от Долен Манхатън, докато спасителни екипи търсят оцелели под руините.

Снимка: Reuters
13:00 Президентът Буш, междувременно евакуиран във военна база, обявява, че въоръжените сили на САЩ са по тревога в световен мащаб.

14:51 Американският флот изпраща разрушители с ракетно въоръжение, които да охраняват столицата и Ню Йорк.

Снимка: Reuters
17:20 47-етажният „Световен търговски център 7“, който от часове е в пламъци след атаките, пада. Този път няма жертви само заради бързата реакция на спасителните екипи, които се евакуират в последния момент.

20:30 Вече в Белия дом, американският президент отправя обръщение към нацията. В него за първи път чуваме словосъчетанието „Война с тероризма“.