Нападението в Лондон носи почерка на „Ислямска държава“ (ИД), но има и разлики, коментира журналистът и специалист по близкоизточни въпроси Мариян Карагьозов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

По думите му от една страна има съвпадение – атака с нож, с хладно оръжие, към което призова ИД, но и разминаване – групировката прикани своите последователи да използват по-тежки превозни средства – камиони, тирове и т.н., защото атаките с леки автомобили или джипове не се оказват достатъчно ефективни.

Трябва да посочим, че вчера първите данни, включително съобщението от полицията, бяха за стрелба, в последствие излезе информацията за намушкания полицай. Нека разследването бъде довършено, защото още не е съвсем ясно колко са били участниците. Нека да видим защо броят на ранените е толкова голям (по последни данни най-малко 40 души, бел. ред.) – дали е само струпването на хора, или се е случило и друго на моста, каза гостът.

Според Карагьозов пробиви в сигурността винаги има, защото на службите и полицията е много по-лесно да говорят за идеологии, отколкото да проследяват отделни терористи. Много по-трудно е сред цялото море от потенциални извършители да бъде идентифициран човек, който действа сам или в сговор, посочи той.

„По-скоро бихме могли да гледаме за логиката на британските атентатори, отколкото общоевропейския контекст. Във Великобритания поне от две – три десетилетия има изградени мрежи за подготовка на джихадисти, има хора, които са били изпращани в Пакистан. Неофициалните информации, които излязоха по медиите, посочват, че този човек е бил в контакт с две много известни имена от джихадизма на Острова – Марк Бакри и Абу Хамза. Това са мрежи, градени с години, които са подготвяли хора, понякога деца са подготвяни в лагери дори без знанието на техните родители“, посочи Карагьозов.

Той коментира и съобщенията, че зад атентата стои човек на име Абу Изадин. Това е бойно име, каза журналистът. Рожденото име на този човек вероятно е друго, т. е. вероятно говорим за човек, който е роден в британско семейство и може би впоследствие е сменил религията си.

Вижте повече във видеото: