Британско-шведската фармацевтична компания “АстраЗенека”, която заедно с Оксфордския университет разработва ваксина срещу COVID-19, възнамерява да извърши допълнителни тестове за оценка на ефикасността на своята ваксина. Причината е възникнали въпроси относно резултатите от последните изпитания, съобщи шефът на компанията Паскар Сорио, цитиран от БТА.

„Главната цел на новите проучвания ще бъде да се разгадае защо по-ниски дози на ваксината при пробите са дали по-добър резултат, отколкото пълните дози“, каза Сорио.

Според публикуваните в понеделник предварителни резултати от клиничните изпитания, проведени върху 20 хил. доброволци от Великобритания и Бразилия, средната ефективност на ваксината се оказала около 70%. В процеса на тестирането се изяснило, че при инжектиране на две еднакви по количество дози през един месец, ефективността възлизала на 62 на сто. Този показател обаче скачал до 90%, когато първо се инжектирала малка доза, а втория път –увеличена доза.

След тези констатации „е необходимо да проведем допълнителни изследвания", каза Сорио, като добави, че в новите тестове ще участват доброволци от различни страни. „Този път разчитаме да получим резултата по-бързо, защото вече знаем, че ефективността е висока и ще трябва да включим по-малък брой доброволци“, отбеляза той.

Шефът на компанията изрази мнение, че новите тестове няма да повлияят на решението на регулаторите от Великобритания и ЕС за одобряване на използването на тази ваксина. Тази новина идва на фона на съмненията, които някои експерти изразяват относно ефикасността на ваксината на

„АстраЗенека“, което според тях може да намали шансовете й да получи бързо одобрение от регулаторите в САЩ и ЕС.

Британското правителство предварително е поръчало 100 млн. дози от ваксината на този производител, които са достатъчни за ваксиниране на 50 млн. души. Вече бяха изразени надежди, че ваксинирането с оксфордската ваксина може да започне в страната още през декември.