Американски лекар беше принуден да даде 17 хил. долара за медицински предпазни средства заради недостиг по магазините.

Причина за изчерпаните количества маски, ръкавици, защитни облекла и т.н е разпространяващият се коронавирус. САЩ вече задмина Китай по брой заболели с COVID-19.

Д-р Александър Салерно от Ню Джърси похарчил 17 хил. долара за стока, която в нормални обстоятелства не би трябвало да струва повече от 2500 долара. Очакванията му са санитарните продукти да стигнат д осредата на април.

Снимка: Reuters

„Не получаваш имена, само телефонен номер, на който да получаваш съобщения и се съгласяваш на определени условия. Прехвърляш парите на банкова сметка. Дават ти час и адрес, на който да отидеш за стоката“, споделя той.

По думите му се озовал на място, подобно на изоставен склад. Вътре имало един човек, който бързо го насочил към закупените продукти. Салерно разказва, че вътре имало разнообразие от налична стока, която обаче била на изключително завишени цени.

Лекарят закупил 300 медицински облекла, например, каквито носят хирурзите по време на операция, ръкавици, маски за персонала и пациентите и предпазни костюми.

По думите му става ясно, че е заплатил 20 долара за предпазна маска тип N95, която обикновено е под 2 долара.

Колегите на Салерно дори дори прибягнали до крайни мерки – медиците закупили предпазни облекла от магазините за боя.

Екипите му в Нюарк и Ийст Ориндж са изградили палатки пред лечебните заведения, където тестват между 50 и 100 души дневно за коронавирус.