Исторически момент в Афганистан - последните американски и натовски части се изтеглиха от военновъздушната база в Баграм, стратегически център във войната срещу талибаните през последните 20 години.

Баграм се намира на 25 километра северно от столицата Кабул и заради мащаба си е определяна като "град в града". Заради ключовото си местоположение през 70-те години на миналия век става щаб на съветските сили, а впоследствие се превръща в символ на американската военна мощ.

Снимка: btvnovinite.bg

С напускането на чуждестранните сили и военното оборудване,  оставащо в базата, Баграм става още по-примамлива цел за талибаните. Техните победи през последните месеци предизвикват опасения от нова гражданска война.

Днешната новина е също така знак, че окончателното прибиране на американските части от Афганистан ще се случи до дни. По-късно от Вашингтон съобщиха, че очакват изтеглянето на войските им да приключи до края на август.

Снимка: btvnovinite.bg

По-рано президентът Джо Байдън беше обещал това да стане до 11 септември. Доскоро се смяташе, че в азиатската страна са разположени между 2500 и 3500 американски военни.

Снимка: btvnovinite.bg

След изтеглянето им се очаква там да останат по-малко от 1000 войници, които да помагат на афганистанските власти.