Сирийската армия готви мащабна атака, след която да установи пълен контрол в Алепо. Това заяви източник от силите за сигурност на режима на Асад, цитиран от АФП.

Действията на армията са с цел разширяване на зоната й за сигурност около града и прекъсване на снабдителните линии на бунтовниците, добавя източника.

Алепо е вторият най-голям град в Сирия и един от най-пострадалите райони през гражданската война, която се води от 2011 г. насам. Той е разделен, като правителството контролира западната му част, а бунтовниците източната.

В източната част на региона около Алепо също така действа „Ислямска държава”, а другата голяма ислямистка групировка, „Ал Нусра”, контролира територии на запад.

С помощта на руски въздушни удари и чуждестранни бойци, войските на Асад бавно напредват в южната и югоизточната част на града от есента насам.

„Това ще е най-голямата военна операция в Сирия от началото на войната”, заяви командир от правителствената армия пред френската агенция.

Верни на режима бойци се бият на 7 фронта срещу бунтовниците в града, като се опитват да изолират напълно източната му част.

Според анализаторът Фабрис Беланш, опозиционните групи са създали „сериозни отбранителни линии” в Алепо срещу евентуална офанзива.