Двама души бяха обвинени във връзка със смъртта на полицай по време на щурма на Капитолия в САЩ на 6 януари.

Те са напръскали с химическа субстанция полицай, охраняващ сградата пише БТА. Ден след щурма на Конгреса полицаят Брайън Сикник починал, като смъртта му остава необяснима.

Обвиненията бяха повдигнати на 32-годишния Джулиан Хатър и на 39-годишния Джордж Танинос. Те са арестувани днес, но няма да бъдат съдени обаче за убийство.

Смята се, че двамата мъже са използвали спрей, който традиционно се използва против мечки. В кадри от видеокамера Хатър приканва Танинос да му даде „онова нещо за мечките“, преди да извади от раницата си спрей и да напръска в лицето трима полицаи, сред които и Сикник. 

На следващия ден 42-годишния служител на реда почина в болница. Трагичната му съдба развълнува много американци, потресени от щурма и превземането на Конгреса от активисти, подкрепящи тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп. 

Тялото на полицая беше изложено за поклонение в Конгреса, а настоящият държавен глава Джо Байдън дойде, за да се преклони пред него.

Не беше публикуван доклад от аутопсията на полицая и причините за смъртта му остават неизвестни. Но много народни избраници, по-специално в редиците на демократите, смятат Сикник за жертва на щурма срещу Конгреса.

Още четирима души починаха по време на тази атака - една протестираща беше простреляна от полицай, а трима души умряха поради различни медицински причини.