Арабската коалиция в Йемен прекрати примирието заради нарушения, извършени от шиитските бунтовници хуси, заяви говорителят на коалицията, която се бие на страната на правителствените сили, предаде Франс прес.

"По обяд (09.00 ч. по Гринуич) приключваме", заяви саудитският генерал Ахмед Асири в момента, в който изтичаше подновяемото 48-часово примирие, което коалицията въведе в събота.

"В комюникето, с което се обяви това примирие, се посочваше, че ще има автоматично продължаване, ако се спазва прекратяването на огъня. Нямаше спазване, а само нарушения" на примирието от страна на бунтовниците, заяви говорителят на арабската коалиция.

В Йемен воюват проправителствени сили, подкрепяни от арабски страни и по-специално Саудитска Арабия, срещу шиитски бунтовници хуси, които са обвинявани във връзки с Иран.

Конфликтът започна през лятото на 2014 г. с напредването на бунтовниците към столицата Сана, която завладяха и продължават да контролират. През март 2015 г. водената от Саудитска Арабия арабска коалиция се включи на страната на правителствените сили.

По данни на ООН в тази война са убити над 7000 души, а близо 37 000 са ранени.