Проучването на експерти от Световната здравна организация съвместно с китайските здравни власти установи, че най-вероятният произход на COVID-19 е животински, пише „Асошиейтед прес“, чиито репортери са се запознали с доклада.

От СЗО отбелязват още, че теорията за изтичане на вируса от лаборатория е „изключително невероятна“.

Резултатите от проучването до голяма степен са очаквани и оставят много въпроси без отговор. Въпреки това докладът дава подробна информация за заключенията на учените.

От СЗО предлагат допълнително разследване на всяка една отделна възможност за произход – без „лабораторно изтичане“.

Официалното публикуване на доклада беше забавено, което повдигна много въпроси дали Китай се опитва да повлияе на окончателните заключения на учените.

Снимка: Getty Images

От „Асошиейтед прес“ посочват, че са получили копие от доклада в „почти финална версия“ на 29 март от високопоставен дипломат в Женева, свързан със СЗО. От агенцията подчертават, че не е ясно дали ще има още промени във финалния документ.

Самоличността на дипломата остава тайна, тъй като не е било позволено да сподели резултатите от доклада предварително.

Снимка: Getty Images

Какво се е случило?

Според експертите от СЗО има четири вероятни сценария за произхода на вируса с име SARS-CoV-2.

Първият вариант е предаване чрез посредник – от прилеп на животно, което по-късно заразява човек. Експертите отчитат, че директно заразяване прилеп-човек е възможно.

Като почти невъзможно е оценен и варианта за заразяване от замразена храна.

Най-близкият родственик на вируса, който причинява COVID-19 е открит в прилепи, за които се знае, че разнасят коронавируси. Въпреки това в доклада пише, че „еволюционната дистанция между тези вируси от прилепи и SARS-CoV-2 е няколко десетилетия, което намеква за съществуването на липсващо звено“.

Снимка: Getty Images

Според доклада най-близък родственик е открит в т.нар. панголини или люспеници, но подобни вируси са открити в котки и норки, което отваря възможността именно те да са преносителите.

„Черновата“ на „Асошиейтед прес“ не предоставя крайна оценка дали епидемията е започнала от пазара в Ухан, където беше засечен най-ранният клъстер на болестта през декември 2019 г.

Откритието на по-стари случаи на коронавируса показват, че е възможно епидемията да е започнала на друго място. В доклада пише, че е възможно да е имало пациенти с по-леко протичане на болестта и затова да не е направена връзката.

Снимка: Getty Images

Ами замразената храна?

След появата на местната епидемия от коронавируса, китайските здравни власти открили вируса върху опаковки на замразени храни.

Китай лансира тази теория още в началото на пандемията, намеквайки, че болестта е внесена в страната, а не е възникнала там.

Според доклада, обаче, този тип заразяване е по-скоро невъзможно, тъй като рискът е изключително нисък.

„Докато има някакви доказателства за възможно внасяне на SARS-CoV-2 със замразени храни в Китай, това би било невъзможно през 2019 г., когато вирусът не циркулираше по цял свят“, посочват в доклада.

Очаква се публикуването на официалния документ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!