Американската агенция за национална сигурност и британският й еквивалент събират данни за потребителите на приложенията за смартфони. В това число влизат дори Фейсбук или Гугъл Мапс, пише "Ню Йорк Таймс".

Според вестника, който се позовава на предоставени от бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън документи, всеки път когато някой използва приложение на своя смартфон, тази програма предоставя данни за местоположението му, списък с контактите му, които АНС събират и съхраняват.

АНС заявяват в своя защита, че комуникациите на лица, които не представляват оперативен интерес от гледна точка на борбата с тероризма, не я интересуват. "АНС не прави профил на обикновените американци. Ние събираме само разрешени от закона комуникации във връзка с наблюдение на чуждестранни обекти за разузнавателни нужди" във връзка с борбата срещу международния тероризъм.

Според документа, цитиран от " Ню Йорк Таймс", само за 2007г. АНС е използвала 767 млн. долара за тази програма. Това е четири пъти повече от предходната година.