Решението отпреди две години в Германия да бъдат допуснати стотици хиляди мигранти беше хуманитарно изключение, а не основа на дългосрочна стратегия, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

На ежегодната си лятна пресконференция по-малко от четири седмици преди парламентарните избори тя подчерта, че след това решение са били предприети мерки подобен бежански наплив да не се повтори.

Мерел се състезава за четвърти пореден мандат на поста на парламентарните избори на 24 септември. Нейният Християндемократически съюз според допитванията в момента води с 13% пункта пред основния си съперник – Германската социалдемократическа партия.

Отказът на редица страни от ЕС да приемат и разпределят бежанци може да има дългосрочни последици, посочи Меркел.

„Европа не си е написала домашното (за справяне с мигрантската криза), Дъблинският регламент не работи, не всички имат готовност да участват в системата за разпределяне на бежанци”, аргументира се тя.

„Недопустимо някой в Европа да проявява солидарност само когато това е му е изгодно. Или всички ще сме солидарни със страни като Италия, или това ще има сериозни последствия в бъдеще”, каза още Меркел.

„Правовата държава в Полша е сериозна тема. Каквото и да е нашето желание за добри отношения, добри връзки с нашата съседка Полша, не можем просто да мълчим и нищо да не кажем само за да е всичко тихо и кротко”, посочи германският канцлер.

Снимка: EPA

По темата за Русия и Украйна Меркел увери, че работи заедно с френския президент Еманюел Макрон и със САЩ за намиране на решения на украинската криза в рамките на „нормандската четворка” (Франция, Германия, Русия и Украйна), предаде Ройтерс.

„Във вчерашното си съвместно изявление (с Макрон – б.ред.) ясно посочихме, че спазването на споразумението за прекратяване на огъня е изключително важно. Ако се спазват Минските споразумения, ще бъдат покрити изискванията за отмяна на санкциите срещу Русия. Това ще е полезно както за руската, така и за германската икономика”, каза тя.

Меркел заяви още, че би искала Германия да поддържа по-добри отношения с Турция.

„Трябва обаче да погледнем действителността. Сега сме в много сложна фаза от отношенията си. Искането ни е ясно – всички задържани в Турция германски граждани трябва да бъдат освободени”, категорична беше тя.

Меркел заяви още, че разрешеният от ЕС временен контрол по националните граници на Германия до края на ноември трябва да бъде удължен и съобщи, че утре ще обсъди това с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

След бежанската криза в Европа няколко държави върнаха контрола по националните си граници в Шенгенското пространство за свободно движение, но Европейската комисия заяви през май, че се стреми към отмяната му.