Германският канцлер Ангела Меркел подчерта пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган важността на свободата на медиите и свободата на изразяване, предаде Ройтерс.

"При опита за преврат ние видяхме как хората в Турция защитиха демокрацията и правилата на демокрацията в Турция. Именно затова в тази решаваща фаза е важна свободата на изразяване на мнения да бъде подкрепена и във връзка с това говорихме за свободата на медиите", каза Меркел на пресконференция в Анкара.

Тя подчерта това на въпрос по повод безпокойството на опонентите на Ердоган за предложените конституционни промени, които ще увеличат правомощията на турския президент и които се очаква да бъдат темата на референдум през април.

Снимка: Reuters

Западни съюзници на Турция, включително Германия, се опасяват, че президентът Ердоган използва опита за преврат като претекст, за да смаже съпротивата - от държавните институции до политическите партии. "Опозицията е част от демокрацията", каза Меркел.

Снимка: Reuters

По време на първото си посещение в Анкара след неуспешния опит за преврат през юли миналата година Меркел обяви, че с Ердоган са обсъдили Сирия и Ирак и са постигнаи съгласие за нуждата от по-тясно сътрудничество в борбата срещу тероризма.

Турският президент настоя Германия да предаде на страната хора, които определи като. терористи, сред които са привърженици на ПКК и гюленисти.

Германският съд има няколко издадени решения да не връща хора, поискали убежище във федералната република.

Сред тях са и турски военни от НАТО. Като две държави-членки на НАТО за нас е важна подкрепата на Германия в борбата с тероризма”, изтъкна Ердоган.

„Ние се борим с тероризма, така както всяка друга страна и както турското правотелство очаква. Но ние можем да предприемем конкретни действия само ако имаме доказателства и по тях се е произнесъл съдът. В Германия ние имаме няколко съдебни решения, които правят невъзможно връщането заради определени условия”, посочи Меркел.

По-късно на среща с турския премиер Бинали Йълдъръм Меркел казю, че правителството на американския президент Доналд Тръмп изглежда прави борбата срещу международния тероризъм свой главен приоритет, съобщи Ройтерс. 

Цитирайки телефонния си разговор с Тръмп от събота и това, което е прочела, Меркел каза, че има голяма приемственост между старото и новото правителство на САЩ в това отношение.
Меркел, която е на посещение в Анкара, каза, че нейното правителство ще води активни контакти с американското за това какво да се прави в Сирия и как да продължи кампанията за отвоюване на Мосул от "Ислямска държава". "Не се съмнявам, че ще бъдат предприети всички необходими мерки за тясно сътрудничество" срещу тероризма, каза тя.