Ангела Меркел обяви, че това е последният ѝ мандат като федерален канцлер  на Германия. Тя се отказва и от председателския пост на Християндемократически съюз.

Снимка: EPA

„Не съм се родила като канцлер и никога не съм забравяла това”, обяви Меркел.

Тя отказва да се кандидатира за канцлер през 2021 г., няма да се кандидатира като депутат в Бундестага, нито за друг политически пост. 

Меркел остава канцлер до края на мандата на това правителство.

Партията ѝ беше сериозно отслабена на местните избори в Хесен и Бавария. Меркел заяви, че поема пълната отговорност за последните изборни поражения. Като други причини канцлерът посочи политическите сблъсъци с баварската партия, дългите преговори за съставяне на правителство и провала на коалиция с либералите и Зелените.   

Снимка: EPA

Меркел определи образа на правителството в момента като "неприемлив" и разкритикува лошата "работна култура" между коалиционните партньори.   

Тя е начело на ХДС от 2000 г. и е сред най-дълго задържалите се на поста. От 2005 г. тя управлява и Германия в няколко поредни мандата.

Новият председател на християндемократите ще бъде избран през декември. Днес своята кандидатура обявиха генералният секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер и здравният министър Йенс Спан.