Холивудският секс скандал с известния филмов продуцент Харви Уайнстийн набира все повече сила – световноизвестните актриси Анджелина Джоли и Гуинет Полтроу се присъединиха към потърпевшите от сексуалния тормоз на продуцента.

Миналата седмица вестник „Ню Йорк таймс” публикува разказите на няколко жени за нежелан физически контакт и тормоз от страна на Уайнстийн. Сред оплакалите се от него са актрисите Ашли Джъд и Роуз Макгауън.

Обвиненията доведоха до уволнението на Уайнстийн от собствената му компания, които пък обмислят дори да сменят името си.

Снимка: Getty Images

„Имах много лош опит с Харви Уайнстийн когато бях по-млада. Тогава реших никога повече да не работя с него и да предупреждавам всички, които искат да го направят”, коментира Анджелина Джоли в официалното си изявление.

Гуинет Полтроу разказа как Уайнстийн я избрал за ролята ѝ във филма „Ема”, след което я поканил в хотелската си стая. Тогава той започнал да я докосва и ѝ предложил „масаж в леглото”.

Снимка: Getty Images

Полтроу разказала за случилото се на тогавашния си приятел Брад Пит, който потърсил обяснение от Уайнстийн.

Подобни обвинения и разкази дойдоха и от служители във филмовата компания на продуцента. В отделно разследване на списание „Ню Йоркър” са поместени разказите на 16 бивши и настоящи служители при Уайнстийн, които казват, че знаят и са виждали нежеланите докосвания и сексуален тормоз от страна на шефа им.

Възмущението си от секс скандала изразиха актьорите Джесика Частейн, Майкъл Кийтън, Марк Ръфало, Еми Росъм, Лена Дънам, Дженифър Лорънс и режисьорите Джъд Апатау и Пол Файг.

Междувременно бившият американски президент Барак Обама и съпругата му Мишел също се включиха в коментарите срещу Уайнстийн.

„Отвратени сме от последните разкрития за Уайнстийн и аплодираме куража на тези жени, които решиха да разкажат на какво са били подложени”, коментираха семейство Обама в официално изявление.

Харви Уайнстийн и съпругата му Джорджина Чапман

В същото време Уайнстийн обвини брат си заради разразилия се скандал. По думите му той е предоставил целенасочено компрометиращите материали срещу кинодееца, за да го отстрани от продуцентската им компания.

По думите на Уайнстийн брат му получил цяло досие с оплаквания от сексуални посегателства, което предоставил на в. „Ню Йорк таймс”.

Съпругата на продуцента Джорджина Чапман заяви, че го напуска заради отправените обвинения.

Междувременно Уайнстийн продължава да твърди, че е невинен.