Обгазяването със зарин, при което загинаха десетки хора в сирийската провинция Идлиб и което стана повод за американски ракетни удари по правителствена авиобаза, цели международна намеса в подкрепа на терористите. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” анализаторът Христо Петров.

„Няма начин сирийското правителство да употреби химическо оръжие когато има предимство на земята – и то срещу своите собствени граждани, притиснати от терора на „Ислямска държава”. Сирийското правителство е единственият реален спасител на тези хора”, подчерта той.

Петров напомни, че през 2013 г. Сирия е склонила да утилизира запасите си от бойни отровни вещества с международна помощ и тази операция е приключила година по-късно.

„Повече от 7 г. се води война срещу Сирия, редица европейски лидери вече не са на власт, а Асад остава след два пъти проведени избори. Завръщането на контрола на сирийската власт в основните градове отслабва позициите на терористите и се търси външна подкрепа”, смята анализаторът.

Той е категоричен, че американската реакция е дошла след като близкото обкръжение на Доналд Тръмп се е възползвало от неговата импулсивност при вземането на решение.

Христо Петров е бил в Сирия последно преди 2 години. Там е видял „едно правителство, което продължава да контролира ситуацията в основните градове, което не е избягало от задълженията към своите граждани”.