Държавите по света не трябва да отпускат карантинните и здравни мерки срещу COVID-19 ако не спазили пет основни критерия, сочи анализ, публикуван в престижното медицинско издание „Лансет“.

Изискванията за по-леки мерки са:

  • Ясна картина на статуса на инфекцията в страната
  • Активно участие на обществото
  • Адекватен капацитет на обществената здравна система
  • Адекватен капацитет на медицинската здравна система
  • Граничен контрол

Авторите на анализа са разгледали девет страни и територии с добър икономически статус, които са започнали да отпускат мерките срещу разпространението на новия коронавирус. Това са Хонконг, Япония, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея, Германия, Норвегия, Испания и Великобритания.

Данните сочат, че много от тях не са спазили петте изисквания, които ще предотвратят появата на повторна вълна от инфекции.

Анализът сочи още, че е нужна ефективна система за откриване, тестване, проследяване, изолиране и подпомагане на болните, за да може дадената страна да разхлаби ефективно мерките. По този показател най-зле се справят Великобритания, следвани от Испания.

Проучването сочи, че страни като Сингапур, Норвегия, Испания и отчасти Великобритания разчитат на експертни съвети кои мерки да бъдат разхлабвани. В същото време липсват публични критерии за разхлабването им, които да са базирани на премерен риск.

Други страни като Япония, Германия, Южна Корея и отчасти Великобритания вдигат или връщат обратното мерките срещу COVID-19 на базата на местно разпространение. В Германия например действа механизъм, според който по-строгите мерки се връщат обратно ако в даден регион на страната има повече от 50 нови случая дневно на 100 хил. души население в продължение на седем дни.

Публичното доверие е от изключителна важност. За да може една страна успешно да премахне по-строгите мерки е добре хората да бъдат ангажирани и да искат да се пазят сами. Това се постига с постоянни и достоверни съвети от страна на властите.

Авторите на проучването посочват, че с настъпващата втора вълна в части от света все още не е прекалено късно да се въведат тези мерки.

За да се избегна втора пълна карантина отделните държави трябва да имат ясен и прозрачен план за действие. Те трябва да имат адекватна система за тестване, проследяване и изолиране на болните. Жителите трябва да бъдат директно ангажирани във взимането на решения.