България е сред страните с най-висок риск за смъртни случаи от COVID-19, според анализите на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията.

Причината е увеличаващият се брой случаи сред възрастните хора, които са най-рисковата група.

България, Румъния, Испания, Хърватия, Унгария, Чехия и Малта са европейските страни с повишен риск от смъртни случаи от коронавирус. От Еврокомисията апелират всички държави да засилят мерките преди грипния сезон.

„През есента и зимата се увеличава броят на пациентите с респираторни заболявания, заради сезонния грип. Евентуална двойна пандемия от коронавирус и от грип ще претовари здравните ни системи и ще доведе до повече загубени човешки животи“, заяви Стела Кириакидес, еврокомисар по здравеопазването.

В Европа продължават да затягат мерките.

Франция подобно на Великобритания ограничава работното време на баровете и заведенията до 22 часа.

„Ограничението сигурно е необходимо заради развитието на пандемията, но ще промени много неща, защото клиентите ще идват само на по питие, а не да вечерят и това ще е краят за нашия ресторант“, заяви Жлиен Фабре, собственик на бистро.

Германия включи още региони на още 11 европейски държави в списъка с рискови места от зараза.

За България предупреждението остава само за региона на Благоевград. Двама министри в кабинета на Меркел са под карантина.  В Мюнхен от днес носенето на маски е задължително и по улиците.

За предстоящия ски сезон Австрия въвежда нови правила - задължително носене на маски по лифтовете и без ски забавления в баровете на курортите.

„Това, което няма да бъде възможно, е апре-ски, така, както се случваше преди. Рискът от заразяване е просто твърде голям“, заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц.

Европейският център за заразни болести предупреди, че се увеличават случаите на тежко протичане на болестта сред пациенти между 15 и 49- годишна възраст.