Изминаха 11 години от терористичните атаки в Съединените щати, които промениха света. На днешния ден през 2001 година терористи на „Ал Кайда” отвлякоха 4 самолета. Два се разбиха в кулите на Световния търговски център в Ню йорк, един в сградата на Пентагона във Вашингтон, а четвъртият в щата Пенсилвания.

На мемориалния комплекс, издигнат на мястото на двете кули-близнаци, се проведе възпоменателна церемония в памет на жертвите. По традиция церемонията започна с минута мълчание в 8:46 часа местно време, часът, в който преди 11 години първият самолет, отвлечен от терористите, се вряза в един от небостъргачите на Световния търговски център.

На мястото на траурната церемония, където бяха кулите близнаци и където днес има мемориален комплекс, близки на жертвите прочетоха имената на 2 977 жертви на терористичните атаки, както и на шестимата загинали при нападението срещу Световния търговски център от 1993 година.

Четенето беше прекъсвано пет пъти от минути на мълчание, които напомнят за трагичните събития от преди 11 години - сблъсъкът на втория самолет с южната кула, сблъсъкът на третия самолет с Пентагона, рухването на южната кула, разбиването на самолета в щата Пенсилвания и рухването на северната кула.

Тази година на траурните церемонии за пръв път не говориха политици. Цялото внимание е съсредоточено върху прочитането на имената на загиналите, каза директорът на Фонда на националния мемориал и музей на 11 септември Джо Даниелс.

Политиците избягват да привличат вниманието върху себе си на тази годишнина, за да не бъдат обвинени, че използват повода за нуждите на своите кампании. Американският президент Барак Обама присъства по-рано тази сутрин на церемонията в сградата на Пентагона във Вашингтон, която не се отразява така мащабно както церемонията в Ню Йорк.

Заради кандидатпрезидентската кампания фокусът остава изцяло върху семействата и роднините на жертвите, а сърцата на американците са заедно с най-малките жертви.

Децата на 11 септември

Близо 3 000 момчета и момичета нямаха навършени 18 години, когато самолетите се забиха в кулите-близнаци на Световния търговски център. Стотици от тях не помнят своите родители, а десетки не са били родени. За тях остават снимките и откъслечните спомени от техните родители.

Виждали сте ги - вече 10 години те произнасят имената на своите майки и бащи, които няма да бъдат до тях във важните моменти от живота им... няма да създават заедно своите спомени.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Помня, че за моя първи Хелуин бях облечен като пчела и обикаляхме квартала. Той ме носеше и ходехме по къщите и казвах - Лакомство или номер. Това е единствения ми спомен,” разказва Брендън Фицпатрик, който губи баща си на 11 септември 2001 г. Брендън е бил на 2 години, когато баща му Томас Фицпатрик умира в атаките. По чудо момчето има някакъв спомен от този първи и последен Хелуин с баща си:

„Той тръгна от нас и каза, че трябва да отиде до Световния търговски център защото е забравил нещо. Трябваше да пътува в командировка.”

Томас Фицпатрик никога не стига до летището и никога не се прибира обратно у дома. Шест месеца преди 11 септември се ражда и неговата малка дъщеря Каролин, за която баща й ще бъде само образ от снимките.

Така е и при 12-годишния Марк Линч. Той е бил само на годинка когато баща му Робърт умира в атаките. „Не е бил много висок - имал е мустак и леко е оплешивявал. Аз мисля, че приличам на мама, но малко и на него, имам неговите очи,” споделя Марк.

44-годишният Робърт Линч се обадил минути след удара на съпругата си за да й каже, че я обича и е ОК. Малко след това влиза в сградата за да помогне на хората вътре и никога не излиза. Той има общо 5 деца.

„На любимата ми снимка с него той ме държи в ръцете си, аз съм бебе, а в далечината има залез... красива е.”

Два лъча ще огреят небето над Кота нула

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Във всички храмове на Ню Йорк днес ще има богослужения в памет на жертвите на атентатите. Вечерта, след залез слънце, небето над мястото, където се издигаха кулите, ще бъде прорязано от два мощни лъча на прожектори – символ на небостъргачите, които доскоро се издигаха в Манхатън.

За мястото, където се издигаше Световният търговски център, вече не се говори като за Кота нула. През последните години на това място израстват нови високи сгради и бизнес кули, които струват повече от 10 милиарда долара. Миналата година отвори врати Националният мемориал и музей на 11 септември, посетен вече от повече от 4,5 милиона души.

През 2014 година ще е готов Световният търговски център-1. Той ще е висок 592 метра или 1 776 фута като символ и напомняне за 1776 година, когато САЩ приемат Декларацията си за независимост от Великобритания.