Американският войник Травис Кинг се върна в САЩ, след като беше експулсиран от Северна Корея след двумесечното му задържане.

Кинг слезе от самолет в Сан Антонио, Тексас, в четвъртък рано сутринта, предаде Би Би Си. 23-годишният специалист по разузнаване премина незаконно в Северна Корея от Южна Корея през юли.

Преди да пристигне у дома, редник Кинг беше прехвърлен в американски затвор в Китай и след това отлетя до американска военна база.

След кацането му в базата се появиха кадри как бива ескортиран от служители. Според Пхенян Кинг е избягал от Южна Корея зарад „нечовешко отношение“ и расизъм в американската армия.

Очаква се редник Кинг да бъде откаран в медицинския център на армията в Сан Антонио. Войникът ще бъде прегледан, преди да бъдат предприети каквито и да било дисциплинарни мерки.

„Можем да потвърдим, че редник Кинг е много щастлив да се прибере вкъщи и с нетърпение очаква да се събере отново със семейството си“, заяви висш служител в администрацията.

Майка му Клаудин Гейтс каза в изявление чрез своя говорител, че ще бъде „завинаги благодарна“ на американската армия и нейните партньори „за добре свършената работа“.

Сделката за освобождаването му беше постигната с посредничеството на шведски служители, които пътуваха до Северна Корея и доведоха редник Кинг до границата с Китай.

САЩ и Северна Корея нямат дипломатически отношения и посолството на Швеция в Пхенян е преговаряло от името на Вашингтон.

Американският посланик в Китай Никълъс Бърнс заяви, че Пекин е изиграл „конструктивна роля“, но „не е посредничил“ за освобождаването на войника.