Американски специални части са се опитали да спасят журналисти, отвлечени от групировката „Ислямска държава". Операцията обаче се е провалила. Това съобщи американското военно министерство.

Акцията е проведена в началото на лятото. Американски командоси са атакували позиция на джихадистите, за която е имало информация, че там се намират заложниците. На място спецчастите не са открили никого.

Това е първият случай, в който САЩ разкриват за подобна американска операция на територията на Сирия. Правителството е било принудено да разкрие военната намеса и неуспеха, защото е изтекла информация до медиите.

Терористите от "Ислямска държава" са поискали многомилионен откуп, за да освободят пленения Фоли, но САЩ отказали да го платят. Това съобщава днес в. "Ню Йорк Таймс", цитирайки членове на семейството на журналиста.

Според изданието терористите поискали 100 милиона долара. Известно е, че САЩ и Великобритания отказват да плащат подкупи за пленени техни граждани, отбелязва "Ню Йорк Таймс". Световни агенции обаче припомнят, че европейски съюзници на САЩ и по-конкретно Франция и Испания неведнъж са плащали значителни суми за освобождаването на техни граждани.

Вчера джихадистите разпространиха видео, показващо обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоли. Той бе отвлечен в Сирия през ноември 2012 година. Джихадистите заплашиха, че ще убият още един заложник журналист, ако продължат американските въздушни удари в Ирак. По неофициална информация задържаните заложници са четирима.