Ние искаме да видим връзките между САЩ и България да продължат да се развиват, особено в сферата на „сигурността и енергийните проекти, но продължаващата и устойчива корупция, западането на медийната свобода и политизирането на съдебната система, както и други заплахи към върховенството на закона, представляват предизвикателство пред двустранните отношения“ между Вашингтон и София.

Това се казва в позиция на председателя на Комисията по външна политика към Сената на САЩ Боб Мендес, публикувана на личната му страница на сайта на горната камара на Конгреса, но и на сайта на комисията. Изявлението е направено съвместно с друг член на комисията - републиканския сенатор  Джеймс Риш.

„Почти осем месеца в продължителни протести хората в България призовават за край на корупцията и спазване на върховенството на закона и демократичните ценности. С приближаването на парламентарните избори през април българското правителство задължително трябва да защити тези ценности. И в духа на нашите дългогодишни отношения САЩ ще подкрепи исканията на хората и ще съдейства на България в справянето с корупцията, възстановяването на независимостта на медиите и повишаването на ролята на закона. Стъпките, които България ще предприеме в тази посока, за да се справи с тези проблеми, само ще засилят още повече нашите двустранни отношения“, се казва в документа.

В позицията си двамата сенатори отбелязват, че България е на последно място от страните в ЕС в индекса за корупция на „Прозрачност без граници“ за 2019 г., както и в класацията на „Репортери без граница“ за медийната свобода.

„Българското правителство и съдебна система трябва да защитават върховенството на закона и равнопоставеността на всички граждани, а не само за някои, и медиите трябва да имат свободата да публикуват истината, без да се страхуват от насилие и наказание“, се казва в документа.