Американският конгресмен републиканец Ралф Норман извади зареден пистолет в ресторант в Рок Хил, Южна Каролина, за да докаже тезата си, че оръжията са опасни само ако са в лоши ръце, предаде АФП.

Норман извадил заредения си „Смит енд Уесън“, 38-и калибър, и го оставил на масата по време на вечеря със свои поддръжници.

Ралф Норман със семейството си на клетвата
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Пред медии той обяснил: „Няма да съм като Габи Гифърдс! Който се готви да стреля срещу мен, трябва да е сигурен, че стреля точно, защото в противен случай ще отвърна на огъня“.

Габриел Гифърдс е бивша депутатка в Камарата на представителите, която бе простреляна в Аризона през 2011 г. и не се възстанови напълно, но се включи активно в кампанията за ограничаване на огнестрелните оръжия.

Пред Си Ен Ен Норман обяснил, че искал да обърне внимание на дебата за въоръженото насилие и добавил: „Просто доказах, че самите оръжия не са проблемът“, напротив, зареден пистолет в стаята би трябвало да накара хората да се почувстват по-сигурни.

„Ако някой влезе в този ресторант и открие огън, аз показвам, че съм в състояние да защитя себе си и околните“, обяснил конгресменът.