Чудо спаси живота на американската депутатка, простреляна в главата вчера на митинг в Аризона. Габриел Гифърдс е в критично състояние, но лекарите са оптимисти за стабилизирането й.

"Габи правеше това, за което се бореше толкова дълго - тя слушаше надеждите и притесненията на хората. Това е и смисълът на демокрацията. Затова и случилото се е трагедия за Аризона и за цялата страна", заяви президентът на САЩ Барак Обама.

Стрелецът от Тусон, Аризона, е имал "проблемно минало" и е използвал полуавтоматичен пистолет, за да убие шест души и да рани 13 вчера. Това съобщи на пресконференция Кларънс Дъпник, шериф на окръг Пима, където стана престъплението.

Той добави, че властите издирват втори мъж, вероятен съучастник на арестувания нападател, който рани тежко членката на Камарата на представителите на САЩ Габриел Гифърдс. По думите на шерифа заподозреният вероятно не е действал сам.

Кларънс Дъпник добави, че арестуваният младеж не е "душевно болен", но е "нестабилен". Шерифът подчерта, че стрелецът е бил повален на земята и обезвреден от двама "смели мъже".

Дъпник изрази увереност, че конгресменката е била предполагаемата цел на стрелеца. Той отказа да назове имената на загиналите, но посочи, че две от жертвите още не са идентифицирани.

След установяването на името на задържания Джаред Лоунър аризонската полиция и агенти на ФБР са открили материали, поместени от него в интернет. В блога на 22-годишния младеж, който живее на пет минути с кола от местопрестъплението, има оставено послание, в което той се прощава с приятелите си и ги моли да не му се сърдят.

Съдържанието на видеофайловете показва, че Лоунър е силно обезпокоен от равнището на образованието в САЩ, от състоянието на щатския долар и от поправките в конституцията. Той се самоназовава "наемен войник" и признава, че сред любимите му книги са "Моята борба" на Адолф Хитлер и "Комунистическият манифест" на Маркс и Енгелс.

Съпругът на тежко ранената конгресменка астронавтът от НАСА Марк Кели е прекъснал подготовката си за полет до Международната космическа станция и спешно излетял за Аризона, за да я посети.

Ръководителят на НАСА Чарлз Болдън, говорейки от името на цялата космическа агенция, заяви, че е "в шок" от безсмисленото нападение срещу Гифърдс, сътрудници от щаба й и избиратели от Аризона