Продължават дипломатическите визити в търсене на изход от кризата с Украйна.  В същото време  Беларус и Русия започват съвместни военни учения от едната страна на границата, а Украйна - от другата.

С цел укрепване на източните граници на НАТО, американска техника и военни ще бъдат позиционирани в румънския град Констанца. Заедно с тях 4 изтребителя F-18 ще проведат съвместни учения с военновъздушните сили на северната ни съседка.

Руски военни кораби преминаха тази нощ през Босфора. Москва и Минск започват 10-дневни учения близо до Украйна. На свой ред Киев тества дронове и противотанкови ракети близо до Беларус.

В същото време - дипломатическите совалки продължават. След 4 годишна пауза, Великобритания изпрати висш представител в Русия. В Москва външният министър Лиз Тръс положи венец пред гроба на Незнайния войн и разговаря с колегата си Сергей Лавров, който обясни, че отношенията могат да се нормализират само чрез равнопоставен диалог.

„Война в Украйна ще бъде пагубна за руския и украинския народи и за европейската сигурност“, каза Тръс.

Последва съвместна пресконференция, на която тонът на Лавров рязко се втвърди.

„Разочарован съм, защото разговорът не ни се получава. Слушаме, но не чуваме. Най-подробните ни обяснения паднаха на неподготвена почва", коментира Лавров.

Пред генералния секретар на НАТО в Брюксел, британският премиер предупреди, че кризата в момента се намира в "най-опасния момент".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!