Русия и Беларус започнаха съвместното си военно учение „Съюзна решимост 2022“. Маневрите ще продължат до 20 февруари на беларуска територия, съобщават световните агенции.

„На пет беларуски полигона въоръжените сили на двете страни ще отработват отразяване на външна агресия по време на отбранителна операция, противодействие срещу тероризма и защита на интересите на Съюзната държава“, по данни на руското военно министерство.

Изнасянето на техника и военни към Беларус започна още преди 10 дни. На сателитни кадри, разпространени преди дни, се виждат квазибалистични ракети, зенитно-ракетни комплекси и щурмови самолети, разположени край три селища на 50-ина километра от украинската граница. 

Според американски източници, цитирани от агенция „Ройтерс“, Русия е събрала около 70% от военните сили, нужни за потенциална пълномащабна инвазия на Украйна. 

Учението допълнително задълбочи конфликта между Изтока и Запада по темата „Украйна“.

В края на януари началникът на генералния щаб на беларуската армия Виктор Гулевич увери, че ученията не са заплаха за Европа и че след приключването им руските войски ще напуснат Беларус. Москва също многократно отрече да има планове да нахлуе в Украйна, въпреки че заради учението на беларуско-украинската граница са струпани над 100 хил. войници.

Международните реакции не закъсняха.

Франция нарече ученията „жест на насилие“, Украйна ги определи като „психологически натиск“, а премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън каза: „Европа е изправена пред най-голямата криза в сигурността от десетилетия“.

САЩ предупредиха, че атака може да има по всяко време.