Дипломатически совалки се провеждат заради кризата в Украйна. Френският президент Еманюел Макрон е на визита при руския си колега Владимир Путин в Москва.

Германският канцлер вече е във Вашингтон за разговори с президента Джо Байдън, а първият дипломат на Берлин е при украинския премиер.

Преди да замине за Русия, френският президент разговаря с американския държавен глава с цел "координация" на усилията. От Кремъл не очакват решителен пробив след днешните преговори.

„Знаем, че Макрон каза на Путин, че ще предложи идеи за намиране на възможни варианти за облекчаване на напрежението в Европа“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

След като редица американски медии поставиха под въпрос надеждността на Берлин като силен съюзник на Вашингтон, германският канцлер Олаф Шолц ще се опита да оправдае доверието си пред президента в Белия дом.

От встъпването си в длъжност преди малко повече от година, Джо Байдън неколкократно намекваше колко важен партньор е Германия за Съединените щати.

През това време Русия и Беларус продължават със съвместните учения по въздух и земя.

В Полша пристигнаха още американски войници и техника. Обмисля се и допълнително засилване на присъствието на НАТО по източните граници, ако Русия не изтегли войските си от Беларус.

„Много зависи, разбира се, дали руските войски в Беларус, например, ще останат там. Ако се върнат в Русия, това е друга тема“, коментира председателят на Военния комитет на НАТО Роб Бауер.

Украйна на свой ред тества противотанкови ракети близо до Крим. Появиха се и кадри от обучение на цивилни украинци с дървени оръжия.