Изборите за президент на САЩ започнаха. Основните претенденти са действащият президент Доналд Тръмп, кандидат на Републиканската партия и Джо Байдън, кандидат на демократите.

В някои източни щати изборните секции отвориха врати в 06 ч. сутринта местно време (13 ч. българско).

Най-очакваните резултати ще започнат да пристигат след 19 ч. местно време (02 ч. българско), когато затварят местата за гласуване в някои щати като например Джорджия.

При оспорвана надпревара обаче обявяването на окончателните национални резултати може да се забави с дни.

Близо 99 млн. американци вече упражниха правото си на глас в рамките на предварителното гласуване. Това е около 75% от цялата избирателна активност на изборите през 2016 г., но въпреки това в същинския изборен ден вероятно ще бъдат подадени още десетки милиони гласа.

Самите избирателни секции ще продължат да отварят последователно в шестте часови зони на САЩ. Изборният ден ще приключи най-рано на Източното крайбрежие – в 19 ч. местно време (02 ч. българско).

Резултатите за Флорида, където е разрешено подадените по пощата бюлетини да се броят още преди изборния ден, се очаква да започнат да пристигат сравнително бързо още тази вечер.

Но в Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин не е разрешено подадените по пощата бюлетини, които са огромен брой, да бъдат преброявани преди изборния ден, което поражда възможност преброяването на гласовете да се проточи и да продължи няколко дни.