Всяка минута гори с размерите на футболно игрище биват изсичани в амазонската джунгла, съобщава Би Би Си. Сателити показват тревожните данни за най-голямата тропическа джунгла на Земята.

Сечта се е увеличила откакто новият бразилски президент Жаир Болсонаро бе избран. Според източници на Би Би Си правителството насърчава обезлесяването. По думите им Болсонаро е забранил на цялата екологична администрация да говори с медиите. „Трябваше да се крием и да си променяме лицето и гласа заради президента”, споделят служители.

Два от най-често използваните начини за събаряне на дърветата са чрез булдозери, които директно бутат стъблата или с дебела верига между тях по същата методика. От правителството обясняват изсичането с липсата на зелени площи за добитък. От друга страна нелегално се изсичат нови площи за ценна и обработваема дървесина, която се продава на черния пазар.

Чрез системата „Таймлапс” на „Гугъл” се вижда разликата между един и същ регион през 1984 г. (снимка 1) и 2018 г. (снимка 2) 

Снимка: Google Earth Timelapse

Снимка: Google Earth Timelapse

С просто око се вижда какви промени е претърпяла джунглата за 34 г.

Снимка: Google Earth Timelapse

Правителството на Болсонаро се старае по всякакъв начин да замаскира и прикрие проблема около джунглата. Според някои учени цифрата от 1 хка сеч на минута може и да се окаже по-висока.

Преди време Болсонаро, който е познат като "Доналд Тръмп на тропиците", покани американския президент, за да обсъдят как могат да използват ресурсите на джунглата.

През годините хиляди фермери, организации и собственици на земя са протестирали и опонирали всякакво изсичане, но за момента няма всеобхватно решение.

Снимка: Google Earth Timelapse

Амазонската джунгла е най-големият абсорбатор на въглероден диоксид и основен помощник в борбата с глобалните климатични промени. Скорошни замервания показват, че между 1980 г. и 2010 г. милиардите дървета са погълнали въглероден диоксид равен на емисиите от изкопаемите горива на всичките 9 държави, които притежават или граничат с джунглата.

Отделно, джунглата е дом на една десета от всички животински видове на планетата, а е и мястото, в което живеят и ловуват над милион души от индиански племена.