Снежната покривка в Алпите ще намалее с 30 на сто до края на този век, дори ако покачването на глобалните температури бъде ограничено до 2 градуса Целзий в съответствие със споразумението от международната конференция за климата в Париж, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

"Алпийската снежна покривка ще намалее, но с колко ще е това намаляване ще определят бъдещите парникови емисии", заяви един от ръководителите на изследването Кристоф Марти.

В случай че парниковите емисии не бъдат ограничени, дебелината и площта на снежната покривка могат да намалеят със 70 на сто, предупреждават учени от Федералния политехнически институт в Швейцария.

Ако се стигне до този катастрофален сценарий, ски-сезон ще има единствено в курортите, които са на над 2500 метра надморска височина.

Резултатите показват, че каквото и да е нивото на парниковите емисии, снежната покривка ще бъде по-тънка "на всички надморски височини и през всички периоди".

Досега учените не знаеха какви ще са последствията от покачването на температурите върху снеговалежите в Алпите, тъй като повечето климатични модели предвиждат малко увеличаване на валежите през зимата. Поради повишаването на температурите обаче ще има дъждове, които ще стават все по-поройни, а не снеговалежи. Резултатите от изследването са публикувани в Cryosphere.