Руският опозиционер Алексей Навални разказа в публикация в „Инстаграм“ за условията и престоя му до момента в наказателна колония ИК-2 „Покров“.

„Поздрави на всички от „Сектор за засилен контрол А“, пише в началото на публикацията Навални. Казва, че продължава да се изумява от това колко ярко се виждат звезди и от „удивителното усещане когато прекараш дланта си по прясно обръснатата си глава“. Опозиционерът е публикувал и автопортрет, на който се вижда новата му „прическа“.

Навални пише още, че до момента не е видял никакво насилие или намек за такова, но по „напрегнатата поза на осъдените, които се страхуват да обърнат главите си“ е склонен да вярва на историите за „пребитите почти до смърт с дървени чукове“.

С ироничен хумор, Навални пише „това е новият ми дом – „нашият приятелски концентрационен лагер“. Казва още, че не си е представял как е възможно да съществува такова място и то само на 100 км от Москва.

„Режим, устав, ежедневие. Изпълнение на безкрайни правила. Псувните и жаргонните думи са забранени и тази забрана се прилага стриктно. Можете ли да си представите затвор, в който да не псуват? Ужасно нещо“, казва още Навални.

Снимка: Getty Images

По думите му навсякъде в лагера има камери и затворниците се наблюдават постоянно. „Някой горе е прочел 1984 г. на Оруел и си е казал – да, страхотно! Да го направим“, пише Навални.

Иронично добавя, че ако се отнасяш с хумор към всичко, може да се живее в наказателната колония.

От публикацията му става ясно още, че опозиционерът се намира в килия, в която на пост стои „мъж с грахово яке“ от затвора. През нощта на всеки час Навални е събуждан и вдиган пред камерата за отчет.

Снимка: Getty Images

„Завежда ме пред камерата и казва: Два часа и тридесет минути, осъденият Навални. Профилактичен отчет на затворник, склонен да бяга. На място“ и отново спокойно заспивам“, казва Навални.

„Заспивам с мисълта, че има хора, които ме помнят“, завършва руският опозиционер.

Снимка: Getty Images

Алексей Навални беше прехвърлен в наказателната колония, където ще излежава присъдата си от две години и половина затвор.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!