От скандал беше белязан вторият ден от посещението на сръбския президент Александър Вучич в Северно Косово. Той не можа да стигне до населено със сърби село заради протести на албанци, съобщават световните агенции.

Вучич трябваше да стигне до с.Баня, но около 200 косовски ветерани от войната през 1999 г. издигнаха барикади и поискаха официално извинение за цивилните жертви от конфликта преди две десетилетия. Така колоната на сръбския президент беше спряна от полицията, а косовският премиер Рамуш Харадинай заяви, че вече не може да гарантира безопасността му.

От КФОР обявиха, че животът и здравето на Вучич не са в риск и ще направят всичко „необходимо в рамките на нашия мандат” барикадите да бъдат премахнати.

Държавният глава се върна в Косовска Митровица и се обърна към жителите на Баня по телефона.

Снимка: EPA

„Сърби са умирали за Книн (Хърватия – б.р.), за Сараево (Босна – б.р.) и за Прищина (Косово – б.р.), а днес там има по-малко сърби от когато и да било. Там ни няма не защото другите са били по-силни или по-умни от нас, а защото не разбирахме, че не сме сами на този свят и че не можем да се справим без другите. Виждахме само себе си, слушахме само себе си и не се интересувахме от нищо друго. Платихме цената, не станахме толкова големи, колкото някои си представяхме, но днес Сърбия става по-голяма без проливане на кръв. Имаме своето място в света, като обичаме земята на децата си, а не на предците си и днес сме все по-уважавани както в Брюксел, така и във Вашингтон и, наравно, в Москва”, заяви Вучич.

Той обаче беше категоричен: на никого няма да бъде позволено да проявява агресия спрямо косовските сърби.