Базираното в Йемен крило на „Ал Кайда” призова мюсюлманите да засилят протестите и да убият повече американски дипломати в мюсюлманските държави, в отговор на снимания в САЩ филм, осмиващ пророка Мохамед.

Екстремистите окачествиха филма като нова глава в „кръстоносните войни” срещу Исляма, предаде агенция Ройтерс.

„Нека изгонването на посолствата бъде стъпка към освобождаването на мюсюлманските държави от американската хегемония”, гласи изявление на сайта на „Ал Кайда на Арабския полуостров”.

Недоволството на арабския свят бе предизвикано от скандалния филм „Невинните мюсюлмани”. Лентата бе причина и за убийството на посланика на САЩ в страната Кристофър Стивънс и трима дипломатически служители.

Двама американски войници бяха убити при нападение срещу военна база в Афганистан. Съветът за сигурност на ООН и ЕС остро осъдиха нападенията.

В същото време предполагаемият продуцент на "Невинните мюсюлмани" е отведен на разпит в полицията в Калифорния, предаде Ройтерс, като се позова на полицейски говорител.

Накула Басели Накула излязъл доброволно от дома си южно от Лос Анджелис, за да се срещне с представители на полицията. Той не е арестуван.

Накула ще бъде разпитан дали не е нарушил условията по своята пробация, след като бил освободен от затвора миналата година. 55-годишният християнин копт бил осъден през 2010 г. на 21 месеца затвор за банкова измама.
 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!