Регионалният представител за Хонконг на природозащитната организация „Морски пастир” (Sea Shepherd) сигнализира, че с наближаването на китайската лунна нова година (10 февруари) в мегаполиса се забелязва отново покачване на запасяването с перки от акула, което се смята за деликатес от местната кухня, особено по време на празненствата, съобщава агенция Ройтерс.
Гари Стоукс от Sea Shepherd, известни с активните си кампании срещу японските и китайските риболовни индустрии, е изпратил серия от снимки от покрив в Хонконг, където по негова оценка съхнат приблизително 20 000 перки от акула.
Перките от акула се добиват посредством, наричаната от природозащитниците „варварска технология” на „фининг” (finning), свързана с отрязването на перката на животното докато е живо и пускането му на свобода да агонизира във водата. Експерти смятат, че finning-а е отговорен за смъртта на близо 73 млн. акули по света всяка година.
Експерти припомнят, че популацията на акулите е особено засегната от жизнения цикъл на животното, защото те достигат сексуална зрялост много по-късно, обикновено към десетата си годишнина.