От Министерството на външните работи съобщиха най-новите ограничения за придвижването в Южна Америка заради разразилата се пандемия от коронавирус:

Мексико – Граждани, пристигащи от страни с висок риск от заразяване, биват подлагани на проверка за наличие на симптоми на COVID-19 при влизане в Мексико. Не са въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства, включително такива при транзитно преминаване.  

Единствените възможни маршрути за завръщане в България са въздушни. Най-голямата мексиканска авиокомпания „Аеромехико“ отменя полети Мексико сити – Париж и Мадрид – Мексико сити, считано от 17 март.

Тъй като няма директни полети между Мексико и България, гражданите следва да избягват пътуване през страни с висок риск като Германия, Италия, Испания, Франция, Великобритания. Възможен обходен маршрут има през Турция.   

Гватемала  - Затворени са сухопътните, морските и въздушните граници на Гватемала за 14 дни за всички чуждестранни и местни граждани.  

Белиз – Наложена е забрана за влизане в страната на чуждестранни граждани, пътували през последните 30 дни в Китай, Хонг Конг, Иран, Япония, Република Корея или Европа (без да са посочени конкретни държави). Гражданите на Белиз или тези с постоянно пребиваване в страната, които са пътували в горепосочените държави, ще бъдат поставяни под карантина. Единствените възможни маршрути за завръщане в България са въздушни. Белиз няма директни полети до Европа. Обходните маршрути са през Мексико и САЩ. 

Хондурас – На 16 март правителството обяви затваряне на сухопътните, морските и въздушните граници на Хондурас за 7 дни за всички граждани. Единствените възможни маршрути за завръщане в България са въздушни. Хондурас няма директни полети до Европа. Възможен обходен маршрут е през САЩ. 

Коста Рика - Към момента не са въведени официално ограничителни мерки за влизане и излизане от страната. Има засилен контрол на граничните пунктове. 

Панама - Въведена е забрана за влизане и излизане от страната на всички чуждестранни граждани без разрешително за постоянно пребиваване. 

Куба - няма ограничения за влизане и излизане от страната. 

Ямайка – въведена е забрана за влизане на граждани, идващи от Китай, Сингапур, Южна Корея, Иран, Италия, Испания, Франция, Германия и Обединеното кралство. 

Доминиканска Република - Считано от 6.00 часа местно време на 16.03.2020г. за един месец се преустановяват полетите от и за европейските страни, Китай, Република Корея и Иран и съответно полетите от Доминиканската република до тези страни. 

Незабавно се преустановява допускането на круизни кораби на всички пристанища в Доминиканската република. Въвежда се карантина за всички пътници, пребивавали през последните две седмици в европейските страни, Китай, Република Корея и Иран. 

Кайманови острови – наложена е забрана за влизане от Китай. 

Бахамски острови - считано от 15.03.2020 г. е наложена забрана за влизане от Китай, Южна Корея, Иран, всички  европейски страни, Обединеното Кралство и Ирландия. Въведена е забрана за акостиране на круизни кораби.

 

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 477 0 134 965
Света 5 909 003 8 096 362 081 2 581 951
Заразени* Нови Починали
България 2 477 0 134
Света 5 909 003 8 096 362 081
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer