Нобичаен начин на протест срещу действията на руския президент Владимир Путин използват украинци, живеещи в полския град Гдиня. „Ако харесвате Путин, не сте добре дошли тук", предупреждава голям стикер на входа на ресторанта им.

Съдържателят на заведението признава, че обслужва и руснаци, тъй като е трудно да се определи дали симпатизират или не на политиката на руския президент. А надписът е просто креативна форма на протест, смята собственикът на заведението Вадим Сикерко.

„Може би ще загубим някои от руските ни клиенти, но ние не целим да ги засегнем. Искаме посетителите ни, които са обикновени хора, да се чувстват добре”, обяснява той.

Според служители в ресторанта, местните жители подкрепят инициативата.

„Ние, като полско семейство, сме горди, че можем да живеем в свободна държава. Според мен и собствениците на заведението са го усетили, защото спокойно да изразяват позициите си. Този знак стои тук от известно време и досега нищо лошо не се е случило”, казва Малгожата, която е жител на Гдиня.

Вадим обаче не е първият, който протестира така. Негов предшественик е ресторантът „Пиасковница" в полския град Сопот. Той посреща гостите си с надпис, че в него поддръжници на диктатора Путин не се обслужват.