40 служители на френската пожарна успяха да изведат 391-килограмова жена от дома ѝ в Стене и да я транспортират до болница. Акцията XXXL е подготвяна от месеци, а в нея е включена и специална линейка за хора с наднормено тегло, която е взета назаем от съседна Белгия и е с размерите на камион.

Освен специализирани пожарникари и полицаи, на място са били изпратени и лекари и медицински сестри. Така реагиращият екип е бил от най-малко 60 души. Някои пътища в района са останали затворени като мярка за безопасност, предават местните медии.

Службите за спешна помощ съборили стена на първия етаж на къщата и пробили дупки в тавана, след което я изтеглили през прозорците. Спасяването отнело около час.

Около 60-годишната жена, която е американска гражданка, живее близо до границата с Белгия и Люксембург повече от две десетилетия и страда от затлъстяване. До момента била отказвала всякаква медицинска помощ, съобщават местните медии.

Тя е отведена в Спешното отделение на клиника за лечение на затлъстяване в Нанси. Пътуването до града отнело повече от три часа.

„Мисия с толкова висока степен на сложност никога не е имало досега във Франция“, коментира началникът на кабинета на префекта на департамента Маас - Бернар Буркел.

Подобна операция имаше във Франция и през декември 2020 г. Тогава мъж с тегло почти 300 килограма беше изведен от апартамента си с помощта на кран.

Хоспитализацията е спасила живота му, съобщи телевизия "Франс 3". Под лекарско наблюдение той е успял да свали 100 килограми. В Германия също винаги има сравними операции.